I tio års tid var han medlem i det kriminella mc gänget Brödrarskapet Wolfpack. Idag hjälper han unga i kriminella gäng som vill hoppa av. Foto: I tio års tid var han medlem i det kriminella mc gänget Brödrarskapet Wolfpack. Idag hjälper han unga i kriminella gäng som vill hoppa av.

Satsning mot gängkriminalitet tvingas skära ner

Uppdaterad
Publicerad

Trots att en allt större andel av det dödliga våldet kan kopplas till gänguppgörelser och gängkonflikter tvingas avhopparverksamheten på Fryshuset i Stockholm att skära ner.

Peter Svenssen startade sin kriminella bana i tidiga tonåren. I tio års tid var han medlem i det kriminella mc-gänget Brödrarskapet Wolfpack.

– När man slutar med det kriminella och lämnar gänget, vem är man då? Man ska bygga upp en ny identitet. Jag var livrvädd, säger Peter Svensson.

Idag hjälper han unga medlemmar i kriminella gäng som vill hoppa av. En process som kan vara väldigt svår.

– Även om jag ville lämna den världen, så var ju det en trygg plats för mig. Kommer jag att komma in i samhället, vad ska jag göra och kommer samhället att acceptera mig? Jag insåg någonstans att jag behövde hjälp, säger Peter Svensson.

Tvingas varsla

Nu tvingas Fryshusets avhopparverksamhet Passus, där Peter Svensson arbetar, att skära ner på grund av att de inte lyckas hitta några finansiärer. Till hösten är det bara Peter som tillsammans med en kollega kommer att jobba kvar när fyra får sluta.

– Idag är vår enda finansiär kriminalvården, därför tvingas vi varsla. Det är är för jävligt att veta att vi har metoder och att vi har kunskap, men inte har en möjlighet att hjälpa folk som behöver. 

Hur många har ni hjälpt sedan ni startade för fem år sen?

– Jag skulle säga ett hundratal, på olika sätt, säger Camila Salazar Atias, utvecklingschef på Fryshuset.

Behövs långvarig hjälp

Den enda av Passus verksamheter som idag får pengar är den på anstalterna i Täby och Norrtälje, där Kriminalvården betalar. Men det är inte bara i Stockholm det är brist på pengar. Trots att det dödliga våldet som kopplas till gäng ökar i Sverige så saknas det finansiering för avhopparverksamheten.

– Vi behöver en systematik i avhopparverksamheten i form av finansiering och en tydlighet när det gäller myndighetssamverkan i det här frågorna, säger Amir Rostani, polis och gängforskare vid Stockholms universitet.

– Det behövs ju långvarig hjälp när man ska lämna den världen. Även om man slutar med kriminaliteten så har man det kriminella tankemönstren kvar, så det är en långvarig process, avslutar Peter Svensson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.