Se upp för oseriösa hantverkare

Publicerad

Skatteverket uppmanar köpare att kontrollera att det företag man anlitar är godkänt för F-skatt.

Sommarhalvåret är högsäsong för ombyggnads- och renoveringsarbeten och fler företag etablerar sig tillfälligt.

– De flesta företagare vill göra rätt för sig, men varje år får vi in ett hundratal anmälningar som rör oseriösa hantverkare som etablerat sig tillfälligt, säger Eva Björklund, nationell samordnare på Skatteverket.

Fler företag åker runt och bedriver tillfällig verksamhet under vår- och sommar­perioden. De erbjuder ofta vanliga bygg- och anläggningstjänster som sten- och asfaltsläggning eller mindre om- och tillbyggnader som altaner och uterum.

Hundratals anmälningar varje år

Varje år brukar det komma in ett hundratal anmälningar till Skatteverket mot företag av den här typen. Många av problemen som beskrivs handlar om att man inte fått skriftliga offerter, kvitton eller fakturor. Köpare kan drabbas av flera skattemässiga problem om dokumentationen är bristfällig.

– Utan kvitto kan man inte göra rotavdrag och inte heller göra avdrag för förbättringsutgifter om man säljer sin fastighet. I vissa fall kan man bli skyldig att betala sociala avgifter för en utförare som inte har F-skattsedel, säger Eva Björklund.

Skatteverket följer upp alla anmälningar som innehåller misstänkt skattefusk. Anmälare beskriver även tvister om betalning och om arbete som utförts dåligt eller inte alls, det förekommer även berättelser om hot och skadegörelse.

– Man bör kontakta polisen om man anser sig ha blivit utsatt för brott, utöver att man anmäler misstänkt skattefusk, säger Eva Björklund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.