Hunden på bilden har inget med händelsen att göra. Foto: Wikimedia/Svenska Djurambulansen

Sex hundar räddades ur skållhet bil – nu har Svenska Djurambulansen fått nog

Uppdaterad
Publicerad

Polisen larmades i onsdags till en parkerad bil i Stockholm. I bilen låg sex stycken små hundar av cocker spaniel-typ och kämpade för sitt liv i den gassande sommarvärmen. Svenska Djurambulansen kallades till platsen för att transportera de svårt medtagna hundarna till ett djursjukhus. Deras inlägg om djur och varma bilar på Facebook har redan lästs av tiotusentals.

Nu har det hänt igen. Trots mängder av varnande inlägg i sociala medier och artiklar i tidningar har en djurägare lämnat djur i bilen under en solig sommardag.

På Svenska Djurambulansen i Stockholm har man nu tröttnat rejält på hur människor missköter sina fyrbenta vänner.

– En del är ignorans och okunskap, men mycket är ren nonchalans. Man kan också bli lurad av vädret, och tro att det aldrig blir särskilt varmt, säger Johan Calmestrand på Svenska Djurambulansen till SVT.

”Drabbas av total panik”

Hundvalparna upptäcktes när två av valparna började bråka, något som kan ha att göra med värmen i bilen. Ägaren, en turist från Europa, kunde lokaliseras, och släppte efter övertalning ut hundarna så att de kunde tas om hand.

– En hund kan drabbas av total panik när den blir överhettad, säger Johan Calmestrand.

”Det blir en hel del inre skador”

Tre av hundarna är fortfarande illa däran, och ligger på intensivvårdsavdelningen efter att ha suttit inlåsta i bilen, det är också svårt att veta när eller om de kommer att återhämta sig.

– Om ett djur blir överhettat måste de åka in på observation, och ibland krävs det åtgärder. Det är inte bara att se till att djuret får dricka lite vatten. Det blir en hel del inre skador.

På Djurambulansens Facebooksida har nu personalen fått nog av hur folk behandlar sina husdjur:

”Nu får det vara nog! På riktigt. Samma visa, år efter år. Vi på Svenska Djurambulansen är trötta på detta nu. Hur svårt ska det vara? Älskar du inte din fyrbenta vän? Det verkar nämligen inte så när hen lämnas i din bastuliknande bil”, skriver de på sidan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.