Sjuksköterska: ”Det kommer bli patientfarligt”

Uppdaterad
Publicerad

Ett tjugotal sjuksköterskor väljer nu att lämna sina tjänster på en av Karolinskas två akutvårdsavdelningar i Solna. Uppsägningarna är till stor del en protest mot nedskärningar på sjukhuset och nu kan en vårdavdelning helt tvingas stänga.

– Det kommer att bli patientfarligt och det är patientfarligt redan idag många gånger – på akuten och på avdelningarna, säger Hanna Jöhnk, sjuksköterska på akutmottagningen.

Det råder stor oro bland sjuksköterskorna på Karolinskas akutmottagning sedan ett tjugotal av deras kollegor på akutvårdsavdelningen sagt upp sig. Uppsägningarna innebär en halvering av personalstyrka på AVA2, en av Karolinskas två akutvårdsavdelningar i Solna. 

– De är fem kvar däruppe. Visst på pappret är de kanske fler men de är fem kvar. Och inte skulle jag vilja vara kvar om alla mina kollegor sade upp sig, säger Madeleine Arpell, sjuksköterska på akutmottagningen.

Färre ska klara mer

Det är den tuffa ekonomiska situationen på Karolinska som till stor del ligger till grund för massflykten bland sjuksköterskor. I den nya effektiviseringsmodellen försvinner bland annat en administrativ sköterska per pass.

– Risken är ju att vi på mottagningen kommer att få rotationstjänster och hamna på vårdavdelningen och där vill inte jag vara för det är för slitigt däruppe, redan som det är idag. Blir det verklighet kommer de att få se ännu fler uppsägningar, säger Madeleine Arpell.

Hälften av vårdplatserna kan försvinna

Nu fruktar personalen att uppsägningarna i praktiken kommer att leda till fortsatt undantagstillstånd på sjukhuset. Alltså fortsatt stängda avdelningar även efter sommaren. Och om AVA2 tvingas stänga kommer antalet vårdplatser på Karolinska i Solna att halveras och akutmottagningen som inte får neka patienter skulle snabbt bli överbelamrat.

– Vi skulle tvingas lägga patienter där det finns plats, i korridorer etc. Vi får inte göra det, men vi måste ju göra av dem någonstans, säger Sofia Horney, sjuksköterska på akutmottagningen.

Patientsäkerheten kan hotas

Konsekvensen för patienter som söker vård akut skulle bli långa väntetider eftersom personalen på mottagningen skulle tvingas ta hand om fler. Patienter som egentligen skulle ha skickats till vårdavdelning kan i högre grad bli liggandes kvar på mottagningen vilket kan få ödesdigra konsekvenser för patientsäkerheten, säger sjuksköterskan Hanna Jöhnk.

– Då får vi problem med omvårdnaden. Gamla människor kanske inte får komma upp och kissa, de kanske inte får mat. Dessutom har vi inte lika stor tillgång till olika mediciner på mottagningen som man har på avdelning, säger Hanna Jöhnk.

Få ersättare klara

Istället ska en omorganisering råda bot på problemet och bland annat anställs en ny chef och nya rutiner införs. Samtidigt har man bara lyckats anställa ett fåtal som ersättare till det tjugotal som försvinner.

– Det är ju aldrig bra att bli av med erfarna sjuksköterskor från den tunga slutenvården. Det är ju viktigt att vi kan behålla de sköterskor vi har.  Men situationen är inte allvarlig akut och klinikledningen tror att man ska kunna lösa det här någorlunda väl framöver, säger Klas Östman, presschef på Karolinska.

Det tror däremot inte Madeleine Arpell som också är förtroendevald för Vårdförbundet.

– Jag är skeptisk till det. Karolinska och akutkliniken erbjuder inte den lön som man behöver och vill ha. Vi kan få bättre betalt någon annanstans, säger hon och får medhåll från Sofia Horney.

– Det är sådan skillnad på en erfaren sjuksköterska och en nyexad. Jag tror inte att man förstår hur viktigt det är att behålla kompetensen, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.