Skärgårdslektioner ska ge mersmak

Uppdaterad
Publicerad

Skärgårdsstiftelsen bjuder in skolelever till lektioner om skärgården och naturen för att fler familjer ska upptäcka Stockholms skärgård.

För att locka ut fler och nya besökare till Stockholms skärgård bjuder Skärgårdsstiftelsen in skolklasser i sitt pilotprojekt Utbildningsplats Skärgården. Skärgårdsstiftelsen hoppas nu att eleverna ska upptäcka skärgården och komma tillbaka med sina familjer, efter att ha haft lektioner ute i naturen.

Naval Bashiromar går i Al-Azharskolan men idag har de lektioner ute på Björnö i Stockholms skärgård. Solen skiner och hon samlar in vattenprover tillsammans med sina kamrater.

– Jag gillar naturen, jag tycker att det är en skön miljö, säger Nawal Bashiromar.

Mohamed Mansoure försöker få vattendropparna att ligga rätt i sitt mikroskop för att se vad de innehåller.

– Jag har hittat någon slags snäcka, en larv och en flygmyra som vi hittade i sjön. När jag var mindre brukade jag vara mycket i naturen och samla in växter som jag satte in i en bok, säger Mohamed.

Nawal tycker att det är kul att experimentera i naturen.

”Vi måste ta hand om naturen, vi får ingen ny”

– Det jag har lärt mig idag är att man ska ta hand om naturen för vi kommer inte få en ny natur, säger hon.

Al-Azharskolan är en av de tio skolor som är med i Skärgårdsstiftelsens pilotprojekt Utbildningsplats Skärgården.

– Våra elever är inte vana vid att forska ute i naturen och för oss är det suveränt att vi får vara med i det här projektet, säger Muayyad Aldala som är lärare Al-Azharskolan.

Projektet Utbildningsplats Skärgården är inne på sitt andra år och är inte helt färdigt, men till nästa år ska alla som vill, både privatpersoner och skolor kunna ladda ner utbildningsmaterial gratis från Skärgårdsstiftelsens hemsida. Sandra Löfgren som är projektledare på Skärgårdsstiftelsen berättar att det också kommer att finnas Wifi-system på plats för att man ska kunna att ladda ner information direkt i mobilen.

– Det kommer att vara spännande historier, kanske spökhistorier. Målsättningen är att när eleverna har åkt hem ska de komma tillbaka med sina föräldrar eller kompisar, säger Sandra Löfgren.

Sadiyo Abdulkadir och Safia Hashiomar har samlat in alla sina vattenprover och vilar i solen. De tycker att havet är kallt men att det är väldigt vackert.

– Det är mycket vatten, det skulle vara roligare att åka båt än att promenera hela vägen, säger de.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.