Skolföretag riskerar vite på miljonbelopp

Uppdaterad
Publicerad

Ett friskoleföretag med grundskolor i Hägersten och på Östermalm krävs på två miloner kronor i vite om de inte åtgärdar allvarliga brister i utbildningen.

Under våren genomförde Skolinspektionen tillsyner på företagets friskolor i Stockholm och pekar nu ut flera allvarliga brister. Enligt skolinspektionen är skolorna så dåliga att eleverna riskerar att inte få den utbildning eller det stöd de har rätt till.

Ett flertal byten av lärare och rektorer har gjort att eleverna inte fått en kontinuerlig undervisning, utan vissa ämnen har upphört under delar av läsåret. Exempelvis säger eleverna att undervisningen i musik börjar om varje gång de får en ny lärare.

Vidare visar tillsynen att det i praktiken saknas tillgång till kurator och psykolog i elevhälsan och skolorna saknar även ordentliga bibliotek.

Skolföretaget har nu till den 29 oktober på sig att åtgärda bristerna, annars kommer Skolinspektionen att kräva ut vitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.