Lokal båtskrot krossar ruttna drömmar

Uppdaterad
Publicerad

Båtskroten på Muskö sjösätter sitt samarbetsprojekt – var du än befinner dig i Sverige så ska du kunna skrota din båt.

Nu är det snart dags att sjösätta det samarbetsprojekt som Båtskroten på Muskö länge arbetat på. Var du än är i Sverige ska du kunna få din båt skrotad på ett miljövänligt sätt genom att ringa skroten i Stockholm.

– Vi gör sällan det här själva. När vi får göra det är det väldigt kul. Vi gjorde det alltid från början, men nuförtiden sitter vi mest och försöker styra ihop transporter och all logistik, säger Maria Rindstam.

Fler båtar skrotas

Maria Rindstam och Josefin Arrhénborg på Muskö skrotar ungefär hundra gånger så många båtar som när de startade skroten för sju år sedan. Men då handlade det också bara om två till tre båtar. I många år har få båtar skrotats trots att nya har köpts, marknaden har därför fyllts på med allt fler båtar som allt fler ägare har allt svårare att sälja.

– De låter den ligga på tomten eller längst bak på båtklubben, säger Josefin Arrhénborg.

– Ruttna raden, som den kallas, säger Maria.

– Den blir helt klart bara större och större, fyller Josefin Arrhénborg i.

Byggt upp ett nätverk

Deras båtskrot kan inte ta hand om alla båtar. Istället har de jobbat för att bygga upp ett nätverk. Samordningen har tagit tid, men i höst ska ungefär 25 platser i Sverige erbjuda miljövänlig båtskrotning till ett rimligt pris. Maria och Josefin kommer att svara i telefonen för att samordna båtskrotandet.

– Vi har hela tiden fått förfrågningar runt om från hela Sverige. Det har inte känts okej att sitta och köra båtarna ner till oss så det är otroligt häftigt om vi kan lösa det med mindre transportsträckor och att du kan få din båt omhändertagen på ett miljöriktigt sätt var du än är i Sverige, säger Josefin Arrhénborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.