Skyddsstoppet hävt i Citybanan

Uppdaterad
Publicerad

Skyddstoppet för elektrikerna nere i Citybanan som kom i fredags har hävts efter att arbetsgivaren åtgärdat bristerna med att nödutgångar inte ledde någonstans. SVT fick följa med på en skyddsrond i tunnlarna.

Vi följer med på en av tio skyddsronder som görs varje vecka under jord i Citybanan. Huvudentrprenör, underentreprenörer och regionala huvudskyddsombud ska syna om det finns några brister i delen nära Cityterminalen.

– Det här är ju helt livsfarligt! Ett öppet elskåp i en nödutrymningsled, säger Daniel Eriksson som är regionalt huvudskyddsombud i Elektrikerförbundet.

Första skyddstoppet på sju år

Det här var den absolut mest allvarliga anmärkningen i en övrigt ganska lugn skyddsrond. I fredags lät det annorlunda, då införde det regionala huvudskyddsombudet skyddsstopp för ett 60-tal elektriker på Projektet Odenplan som är en del av Citybanan.

– Stoppet infördes för att det innebär omedelbar fara för liv eller hälsa eftersom det inte går att säkerhetsställa en nödutrymning vid brand eller annat tillbud, säger Daniel Eriksson.

– Det ser vi allvarligt på. Det är det första stoppet på sju år, säger Fredrik Moback som är tillförordnad projektchef på Trafikverket.

Fem dödsolyckor har inträffat

Skyddstoppet har nu hävts efter att arbetsgivaren åtgärdat bristerna. Citybanan började byggas 2009 och ska vara färdig 2017. Prislappen för bygget ligger på 16,8 miljarder kronor. Bygget har kantats av många olyckor, sedan förarbetena inleddes 2006 har fem dödsolyckor inträffat.

– Det gäller att höja säkerhetskulturen hos varje person. Vi är 1.500 personer som jobbar här och alla måste ha det här högst på agendan, säger Fredrik Moback.

Trots att skyddsstoppet hävts säger Elektrikerförbundet att det forfarande finns en del problem och det har gjorts en anmälan i enlighet med arbetsmiljölagen till Arbetsmiljöverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.