Vill höja SL-kortet med 100 kronor

Uppdaterad
Publicerad

Alliansen i landstinget föreslår i sin budget att priset för ett 30-dagars SL-kort ska höjas med 100 kronor till 890 kronor.

Ändringen kommer att börja gälla från den 1 september.

Skälet till prishöjningen är enligt alliansen att det är ”trångt i investeringsplanen”, ett annat sätt att säga att SL:s ekonomi blöder och att man måste dra in ytterligare en miljard kronor per år för att få ekonomin att gå ihop.

Prishöjning på SL-kortet

– Jag tycker att det är väldigt beklagligt att man skickar räkningen för sitt misslyckande till jobbpendlarna och våra trogna SL-resenärer, sade oppositionslandstingsråd Erika Ullberg (S) i måndags angående en höjning av priset på SL-kortet.

Kan stoppas med hjälp av SD

Höjningen skulle kunna stoppas om både de rödgröna partierna och SD väljer att gå emot alliansen.

– Om nu taxan höjs och åkandet minskar, då har det inte varit någon mening med höjningen. Man måste göra andra värderingar än bara en höjning av taxan. Det är fullt möjligt att vi kommer att rösta emot en höjning, sade Dan Kareliusson, Sverigedemokraternas gruppledare i Stockholms läns landsting, till SVT Nyheter Stockholm tidigare i veckan.

Senast priset höjdes på SL-kortet var 2011, också då med 100 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Prishöjning på SL-kortet

Mer i ämnet