Slutsålt på rosa höbalar

Uppdaterad
Publicerad

Det rosa balarna har gett 300.000 kronor till Bröstcancerfonden och redan nu spekuleras det om nästa års färg.

Lantmännen har tillsammans med två företag i plastbranschen lanserat rosa höbalar till stöd för bröstcancerforskningen. Balarna har blivit mycket populära hos lantbrukarna och nu har plasten sålts slut och man har fått in över 300.000 kronor. Lantbrukare Björn Andersson i Vallentuna har plastat drygt 1.500 rosar höbalar.

– Vi vill ju gärna stötta. Vi har ju kollegor, vänner och släkt som har drabbats av cancer och det här är ett sätt att hjälpa till, säger Björn Andersson.

25 kronor per bal

Den rosa plasten är lite dyrare än den vita och det är mellanskillnaden, 25 kronor per bal, som går till Bröstcancerfonden. Men det har kommit reaktioner på färgvalet och många undrar varför det inte finns blåa balar till stöd för prostatacancer. Men enligt Lantmännen var årets färgval självklart men redan till hösten börjar planeringen inför nästa sommar.

– Jag tycker att det är jättebra att det kommer upp nya kreativa idéer på vilken form av cancer vi stöder. Vi ska sätta oss ner efter den avslutade säsongen att fundera på hur vi kan gå vidare, säger Lantmännens utvecklingschef Torbjörn Wahlström.

Enligt lantbrukare Björn Andersson ryktas det om att det ska bli en ny färg nästa år och han gissar att den blir blå.

– Vi har ju pratat om ljusblå. Det skulle ju passa oss bättre, vi män inom lantbrukarkåren, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.