Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Smedby skola läggs ner

Uppdaterad
Publicerad

Smedby skola i Upplands Väsby kommun läggs ned, för litet elevantal.

Smedby skola läggs ner efter vårterminens slut på grund av att antalet elever är för litet för att man ska kunna driva en skola med bra kvalitet.

Alla elever som idag går på skolan kommer att erbjudas plats på andra skolor i kommunen.

– Jag vet att det är en stor sak för våra elever att med kort varsel byta skola. Men vi ser inte att det är möjligt att driva vidare skolan med bra kvalitet. Elevantalet framåt är inte tillräckligt för det, säger Lars Valtersson (MP), utbildningsnämndens ordförande.

I Smedby skola går 200 elever i årskurserna 1–9 och i grundsärskolan. Eleverna i årskurserna 1–7 kommer att erbjudas plats i Väsbyskolan, och eleverna i årskurserna 8 och 9 kommer att erbjudas plats i Grimstaskolan. Grundsärskolans elever kommer under hösten finnas kvar på Smedby skola. Sedan kommer även denna verksamhet att flyttas.

Lärare erbjuds nya jobb

Lärare och annan personal kommer att erbjudas tjänster på andra skolor inom kommunen.

– Vi har fortsatt behov inom kommunen av den personal som finns på Smedby skola. Tillsammans med de anställda och facken kommer vi att ta reda på hur deras kompetens bäst kommer till användning, säger Astrid Täfvander, utbildningschef.

Beslutet kommer att fattas på utbildningsnämndens möte den 10 juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.