Foto: Peter Lydén

”Snabba hus” till unga i Västberga

Uppdaterad
Publicerad

Nu byggs 297 mobila hyreslägenheter i Stockholm. ”Konkret åtgärd som ger bostäder betydligt snabbare än vad som annars skulle vara möjligt”, säger Ann-Margarethe Livh (V), bostads- och demokratiborgarråd i Stockholm.

Flyttbara husmoduler ska ge unga stockholmare tak över huvudet. Det är ungdomsorganisationen jagvillhabostad.nu som tillsammans med Stockholms kommunala bostadsbolag Svenska Bostäder startat och utvecklat projektet ”Snabba hus”.

Det handlar om 297 mobila hyreslägenheter som ska placeras i Västberga. När bygglovet löper ut flyttas de mobila hyresrätterna till nästa planerade tomt.

”Hoppas på fler”

– Det är fantastiskt att det här projektet blir verklighet eftersom bostadsbristen är ett av Stockholms största problem idag och unga har särskilt svårt att få bostad. Det här löser inte problemen över en natt men det är en konkret åtgärd som ger bostäder betydligt snabbare än vad som annars skulle vara möjligt. Jag hoppas att vi får se fler bygglov för Snabba hus framöver, säger Ann-Margarethe Livh (V), bostads- och demokratiborgarråd i Stockholm.

Byggstart i år

– Vi hoppas att detta bara är första etappen och att vi snart kommer att se fler Snabba Hus på andra ställen i Stockholm, säger Pelle Björklund, VD för Svenska Bostäder.

På torsdag kommer stadsbyggnadsnämnden besluta om det första bygglovet det blir byggstart under året.

Inom två år från byggstart beräknas de första unga stockholmarna kunna flytta in i lägenheterna i Västberga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.