Med en stor enhet vill Södersjukhusets ledning utnyttja sjukhusets akutvård bättre. Foto: TT

Södra BB hotas av nedläggning

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen möttes personalen på Södra BB i Stockholm av beskedet att avdelningen föreslås läggas ned. Därmed skulle det inte längre finnas en förlossningsavdelning i Sverige som erbjuder den unika vård som Södra BB gör.

Södra BB, som ligger i anslutning till Södersjukhuset i Stockholm, är unikt i Sverige. Det är den enda förlossningsinrättning som erbjuder vård före, under och efter förlossningen. Det är också den enda avdelningen i Sverige som garanterar att en och samma barnmorska är med genom hela den aktiva förlossningsfasen.

Forskning har visat att förlossningsvård som bedrivs på det här sättet leder till färre kejsarsnitt, mindre användande av sugklocka och smärtlindring är inte lika vanligt. Enligt Södra BB själva är det dessutom både medicinskt säkert och ekonomiskt hållbart.

Förlossningsvården på SÖS

”Borde istället spridas till andra sjukhus”

Trots detta kom ledningen på Södersjukhuset i dag med ett förslag om att lägga ned Södra BB och i stället slå ihop enheten med den vanliga förlossningsavdelningen på sjukhuset.

– Jag tycker att det är förfärligt och vårdförbundet kommer att protestera mot detta, säger Lilleba Anckers, barnmorska på Södra BB.

– Det strider mot forskning och beprövad erfarenhet att lägga ner Södra BB. Istället borde den framgångsrika vårdformen spridas till andra sjukhus runt om i landet.

Ledningen på Södersjukhuset försvarar nedläggningen med att det är en fråga om omstrukturering som gör att sjukhuset i slutändan ska kunna ta emot fler patienter och få ett bättre flöde på förlossningen.

Avvisar 700 personer årligen

Varje år tvingas Södersjukhuset avvisa 700 personer som söker sig till någon av fölossningsenheterna, vilket motsvarar tio procent av alla födande.

– Många gravida är oroliga för att inte kunna få en plats på sjukhuset som man vill föda på, när det väl är dags. Den oron tar vi på allvar. Vi vill kunna ta emot alla som vill föda här, det är också en patientsäkerhetsfråga, säger Eva Tillman, chefläkare på Södersjukhuset.

Kriteriet för att föda barn på Södra BB är att kvinnan är fullt frisk utan graviditetskomplikationer. Det innebär att det emellanåt finns lediga platser på Södra BB men sjukhuset tvingas ändå skicka patienten till ett annat sjukhus.

Vill utnyttja resurserna bättre

Med en stor enhet tror Södersjukhusets ledning att de bättre kan utnyttja sjukhusets akutvård.

–  För att använda våra resurser på ett bättre sätt och erbjuda mer jämlik och säker vård behöver vi skilja på födande i ett aktivt förlossningsarbete från de som behöver annan vård. På så sätt frigörs förlossningsrum så att vi kan ta emot fler födande. Det ger oss dessutom en möjlighet att utveckla både arbetet och miljön kring patienterna, säger Eva Tillman.

Men barnmorskan och forskaren Ulla Waldenström vid Karolinska institutet är skeptisk och menar att Sverige förlorar en unik och framgångsrik förlossningsvård.

– Det är nog den vårdform i Sverige som är bäst utvärderad och evidensbaserad. Den här vårdformen vet vi ökar andelen kvinnor som får en normal förlossning utan medicinska ingrepp, säger Ulla Waldenström.

– Det här har ju byggts upp under många år, det är många resurser satsade på detta och resultaten är väldigt övertygande och att med ett pennstreck stänga eller omorganisera på ett sätt så att hela idén suddas ut, det tycker jag är att förstöra någonting, avslutar Ulla Waldenström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningsvården på SÖS

Mer i ämnet