Sömnbrist påverkar vårt DNA

Uppdaterad
Publicerad

Ny svensk forskning visar att en natts sömnbrist räcker för att förändra våra celler och vävnader. Det ökar risken för övervikt och diabetes.

Forskare på Karolinska institutet och Uppsala universitet har studerat hur våra gener påverkas av sömnbrist. Den som sover för lite, skiftarbetar och sover på fel tider riskerar att drabbas av övervikt och diabetes.

Ett test genomfördes där 15 friska män fick sova minst åtta timmar en natt och en natt var de vakna. Efter de två nätterna jämfördes blod- och vävnadsprover.

– Efter bara en natts sömnbrist fick de en blodsockernivå som närmade sig den som en diabetiker har, säger Jonathan Cedernaes, forskare vid neurovetenskapliga institutionen vid Uppsala universitet.

Påverkar ämnesomsättningen

– Det vi tidigare sett hos djur är att om de här generna störs så kan det leda till övervikt, diabetes och andra störningar i ämnesomsättningen, säger Jonathan Cedernaes.

Hur länge förändringarna kvarstår är osäkert. Det kan tänkas påverka ämnesomsättningen hos personer under längre tid.

– Tidigare studier visar att det tar tid att återställa kroppen bara efter ett eller flera dygns sömnbrist, säger Jonathan Cedernaes.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.