Starka reaktioner om hörlursförslaget

Uppdaterad
Publicerad

Förslaget att förbjuda cyklister att använda hörlurar fick många i sociala medier att reagera, både för och emot. ”Jävla bullshit”, ”omdömeslöst”, och ”pinsamt”, var några av reaktionerna. Även på stan fanns gott om olika åsikter.

Redan på morgonen började kommentarerna kring trafiksäkerhetsorganisationen NTF:s utspel trilla in. Flera påpekade bland annat att det inte finns svensk forskning som länkar samman hörlursanvändande med cykelolyckor.

Vi på SVT Nyheter Stockholm frågade våra följare på Twitter om de tyckte att hörlurar bör förbjudas i trafiken.

”Nej! Däremot högre böter om man med lurar i är vållande till en olycka”, skrev Niklas Karlsson (signaturen FrassesDeg).

”Ja, så man slipper olyckan överhuvudtaget”, skrev Per-Åke Andersson (@d8tpas).

Kimberly Kjellberg (@vegan) skrev att hon bara cyklar om det finns möjlighet att använda hörlurar.

”Hör andra trafikanter utmärkt ändå men håller jag oväsendet på en rimlig nivå så jag inte blir överväldigad.”

Folk på stan vi talade med hade också synpunkter.

– Det är bra om man inte har hörlurar så man kan höra vad som händer omkring sig. Jag använder inte hörlurar, säger Giovanna Orbelli Lindberg.

– Det är som förslaget att bilister inte får använda mobiltelefon, utan prata i öronsnäckar. Det verkar inte störa bilisterna, så varför skulle det störa cyklisterna, säger Henri Puttonen.

– Folk skulle nog bli mer observanta om man inte hade hörlurar. Man hör ju mycket när man cyklar, det är det som gör att man väjer undan, säger Åsa Saltin.

”Vilken jävla bullshit”

På den allmänna gruppen ”Cyklistbubblan” var tonläget högt. Många var kritiska till NTF:

”Vilket jävla bullshit det här är. Bara för det så ska jag alltid cykla med ploppar i öronen”, skrev en användare.

”Det är så pinsamt. Hjälmkrav, hörlursförbud mm. Vad är nästa steg? Skyddsdräkt? Eller nationellt cykelförbud?”, skrev en annan.

”Borde gälla bilister”

Flera ifrågasatte starkt vilket underlag NTF hade för sina påståenden:

”Var är alla fakta om att lurar gör dig till en sämre cyklist? Var är undersökningarna? Jag köper inte ”självklart” eller ”uppenbart”.

”Om detta är ett verkligt problem borde det i högsta grad gälla även bilister. Lagstifta om att framrutor måste vara nere och förbjud stereoanläggningar i bilar. Säkrast är kanske att även lagstifta om att förbjuda ljudisolering i bilar.”

Men en del höll med om att cyklister bör undvika hörlurar:

”Musik i hörlurar är precis lika omdömeslöst som att i en bil ha stereon på högsta volym. I bägge fallen utestänger man trafikljud som kan vara viktiga att uppfatta.”

”Är väl rätt uppenbart att man blir mindre uppmärksam med hörlurar, sen är det väl omöjligt att veta hur mycket då det varierar med typ av hörlurar och volym osv”, skrev en av dem som kommenterat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.