Fysikern och kosmologen Stephen Hawking besöker KTH i samband med att han ska delta i en fysikerkonferens. Foto: TT

Hawking hyllades vid föreläsning i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Intresset var stort när vetenskapsikonen Stephen Hawking besökte Sverige. Över tusen personer lyssnade på den brittiske fysikern och kosmologen när han föreläste om svarta hål vid en vetenskapskonferens i Stockholm.

Föreläsningen var öppen för allmänheten och ägde rum i en sal på Waterfront Congress Hall. Ämnet är enormt komplext men Stephen Hawking lade sig på en nivå som de flesta kunde förstå. Hans föreläsning handlade som sig bör om hans specialområde, svarta hål. När den hopsjunkna gestalten rullades in i salen reste sig alla och applåderade.

– Svarta hål är mer bisarra än något som författarna som skriver science fiction kunde ha tänkt ut på egen hand, sade Stephen Hawking.

Parallella universum

Han berättade att de svarta hålen, som ofta är kollapsade stjärnor, har representerat stora problem för vetenskapen.

– De har så stark gravitation att de suger åt sig allt i sin närhet, men om all  ”Information”  som sugs in går förlorad skulle vi inte kunna förutse framtiden, inte ens vår historia, sade han.

Hawking har dock funnit en lösning på problemet. Om det finns parallella universum, det vill säga fler berättelser än en enda berättelse, kan information bevaras.

– Det kan vara möjligt att falla in i ett hål och komma ut i ett annat universum. Så de svarta hålen är inte så svarta som vi har trott.

Har rockstjärnestatus

Drygt en timme försenad anlände den brittiske fysikern och vetenskapsstjärnan tidigare på måndagen till Tekniska högskolan i Stockholm för att delta i den internationella konferensen. 

Han rullades in i sin speciella rullstol, in genom dörren, genom korridorerna mot salen där han och de andra forskarna ska sitta under konferensen. Längs korridorerna stod folk på tå och nästan på varann för att få en skymt av honom. Därefter stängdes dörrarna och konferensen startade.

Stephen Hawking ska tillsammans med 30 av de främsta forskarna kring universum diskutera de motsägelser som finns i teorin kring den så kallade hawkingstrålningen.

Vår tids Einstein

Stephen Hawking brukar betraktas som vår tids Einstein. Han har blivit känd utanför forskarkretsarna genom sina populärvetenskapliga böcker, genom filmerna om hans liv samt att han då och då deltar i humoristiska pratshower och teveserier som The Big Bang Theory och The Simpsons.

Men han är också känd på grund av sitt levnadsöde – han lider sedan 20-års åldern av nervsjukdomen ALS och har under de senaste 30 åren bara kunnat kommunicera med omvärlden via en specialkonstruerad dator.

Revolutionerande upptäckt

Hawking doktorerade på temat kring universums födelse, det som kallas för Big bang, och blev sedan en av världens främsta experter vad gäller svarta hål och deras enorma gravitation. Den ska enligt teorin, göra att ingen partikel kan lämna det. Inte ens ljuset. Därav namnet svarta hål.

Men Stephen Hawking visade i mitten på 70-talet att, tvärtemot vad man då trodde, avger de svarta hålen tillräckligt mycket strålning för att de med tiden ska tömmas på materia och försvinna. Det är denna strålning som går under namnet hawkingstrålning och som strider mot den vanliga fysikens lagar. Hans upptäckt har varit revolutionerande för fysiken och forskningen om universum.

Fakta: Stephen Hawking

Stephen Hawking föddes 1942 i Oxford i England. Han doktorerade i kosmologi vid universitetet i Cambridge 1965. Ungefär samtidigt fick han besked om att han hade ALS. Läkarna gav honom två och ett halvt år att leva – en prognos som visade sig vara helt felaktig. Han är idag helt förlamad men är allmänt erkänd som en av vår tids största fysiker och fortsätter att forska inom sina specialområden.

Han har varit gift två gånger och ha tre barn.

Källa: biography.com

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.