Foto: SVT

”Stockholms län får ta emot fler flyktingar”

Publicerad

Över 20.000 flyktingar med uppehållstillstånd kan nästa år fördelas på kommuner enligt den tvingande lag som nu föreslås.

Enligt arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) kommer många placeras i de län som har god arbetsmarknad.

Det väntade lagförslag som gör att myndigheterna ska kunna tvinga kommuner att ta emot flyktingar klubbades av regeringen på torsdagen och läggs nu fram i riksdagen.

– Vi har i dag ett otillräckligt mottagande av nyanlända. Kommunerna har ett ökande mottagande men det räcker inte till. Vi har också ett ojämnt mottagande. Vissa kommuner tar ett stort ansvar, andra gör inte det, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S).

Stockholm får fler

Fördelningen av de nyanlända som ska ske enligt den nya lagen kommer framförallt att bestämmas av arbetsmarknadsläget i kommunerna.

På presskonferens fick arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) frågan om vilka kommuner som kommer att märka den största ökningen av flyktingar när den nya lagen träder i kraft.

– Eftersom det totala mottagande per år går från 6000 till över 20 000 så blir det en ökning för alla, men framförallt kommer det att bli i de län som har god arbetsmarknad. Det är framförallt Stockholm och Norrbotten. Sedan tittar man också på kommunerna vilken arbetsmarknad de har, säger Johansson.

Lagförslaget innebär också att kommuner inte kommer att kunna betala en annan kommun för att ta emot flyktingar som de fått anvisade till sig.

Fast på boende

Framförallt de flyktingar med uppehållstillstånd som fastnat på anläggningsboende kommer att fördelas enligt den nya lagen som träder i kraft nästa år. Arbetsförmedlingen bedömer att det kommer att handla om 21.700 personer under 2016. Åren därefter tros antalet bli ännu högre.

– De (kommuner) som har tagit emot lägst kommer att få ta emot många fler, säger Johansson.

Arbetsförmedlingen bedömer också att ytterligare 34.800 nyanlända med uppehållstillstånd kommer att kunna ordna boende på egen hand under 2016.

Inga sanktioner

Anvisningsbesluten, som ska tas av Arbetsförmedlingen, kommer inte att kunna överklagas. Det finns dock inte några sanktioner för kommuner som bryter mot lagen.

Lagförslaget har brett stöd i riksdagen och ingår i den migrationspolitiska överenskommelsen mellan regeringen och Alliansen.

Regeringen beslutade på torsdagen också om direktiv till en snabbutredning om regelförändringar för att skolorna bättre ska klara av att ta hand om de många nyanlända eleverna.

Gå före i kön

– Det fungerar inte att mer än var femte skola inte tar emot en enda nyanländ elev, säger utbildningsminister Gustav Fridolin (MP).

Den skeva fördelningen beror dels på skev fördelning mellan kommunerna, men också på att nyanlända elever går i den skolan som ligger närmast där de bor. Ytterligare en orsak är att få nyanlända kan komma in på friskolor med kösystem.

Utredaren ska nu ta fram förslag på hur friskolor med kö ska ta emot fler nyanlända elever, förslag på hur kommuner lättare ska kunna placera nyanlända elever i andra skolor än de som ligger närmast bostaden, samt förslag på hur pensionerade lärare och lärarstudenter ska kunna användas för att ge stöd till nyanländas undervisning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.