Stockholm fjärde säkraste staden i världen

Uppdaterad
Publicerad

En stor internationell undersökning som analyserat säkerheten i 50 länder visar att Stockholm är fjärde säkraste staden i världen och säkrast i Europa.

Det är Economist Intelligence Unit som är knuten till tidningen The Economis som har gjort analysen The Safe City Index 2015. De har mätt den relativa nivån av säkerhet och trygghet i en mix av 50 städer på fem kontinenter. De har använt fyra huvudkategorier av säkerhet; digital-  och personlig säkerhet, invånarnas hälsoskydd och hur säker infrastrukturen är.

Stockholm är enligt indexet säkrast i Europa och fjärde säkrast i världen, på förstaplats ligger Tokyo, sedan kommer Singapore och Osaka. Stockholm får sin topp-position pga låg brottslighet, hög digital säkerhet och bra hälsoskydd.

Vår huvudstad är den enda icke-asiatiska staden bland topp-fem i kategorin personlig säkerhet och trygghet, och den enda europeiska staden av topp tio inom digital säkerhet. Det är bara inom kategorin infrastruktursäkerhet, som bland annat ser på vägars kvalitet, som vi inte ligger högt upp.

När Economist Intelligence Unit sammanställer flera index från tidigare undersökningar är också Stockholm en av världens bästa städer att leva i.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.