Stockholms stad satsar på kvinnor med lägst lön

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms stad satsar på att höja lönerna inom underbetalda kvinnodominerade yrkesgrupper. Förhandlingarna mellan Kommunal och Stockholms stad är nu klara och det blir en höjning med omkring med 900 kronor i månaden.

De lägsta lönerna i Stockholms stad finns idag i de kvinnodominerade yrkesgrupperna inom Kommunals område. Det är bland annat undersköterskor, barnskötare och lokalvårdare som nu får en löneförhöjning mellan 880 kronor och 920 kronor i månaden. I dagsläget är den lägsta lönen 18 080 kronor i månaden som nu höjs till 19 000 kronor.

– Det här är ett väldigt viktigt steg att höja lönerna på de kvinnodominerade yrkena och för att få mer jämställda löner. Men det är ju också så, att om några år så är det brist på yrkesutbildad personal inom välfärden och vi behöver fler som utbildar sig till bland annat undersköterskor och barnskötare i framtiden, säger personalborgarrådet Clara Lindblom (v).

70 miljoner kronor

I årets budget är 70 miljoner kronor avsatta för att höja lönerna. Oppositionsborgarrådet Cecilia Brinck (m) välkomnar förslaget samtidigt som hon luftar hon en oro för att pengarna inte kommer att räcka till.

- Vi tycker i grunden att det är bra att satsa på att höja lönerna speciellt i kvinnodominerade yrken men det finns inga garantier för var pengarna kommer att hamna, säger Cecilia Brinck (m).

Inga garantier

Tanken är att alla som jobbar med lägst lön inom vård och omsorg ska få ta del av de 70 miljonerna. Hälften av pengarna går till kommunalt anställda inom staden och den andra hälften går till de privata arbetsgivare som är kopplade till kommunal verksamhet. Men i dagsläget finns det inga garantier för hur pengarna ska fördelas inom de privata företagen.

– Det är synd att vi inte kan öronmärka pengarna men det är jättesvårt för det är väldigt många olika yrken och branscher där de här pengarna hamnar och avtalen ser väldigt olika ut, säger Kommunals ombudsman Per Bexelius.

Personalborgarrådet Clara Lindblom säger att de kommer att säkerhetsställa att kommunens anställda får höjda löner.

– De privata företagen får vi spänna ögonen i, sen får vi se till att höjningen kommer in i kollektivavtalen så att den kommer alla till del.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.