Foto: Tomas Oneborg

Wanngård svarar på kritiserad extremiststrategi

Uppdaterad
Publicerad

Majoriteten i Stockholms stadshus öppnar för att se över den omstridda extremiststrategin som presenterades i förra veckan. Nu svarar finansborgarrådet Karin Wanngård (S) på den kritiserade strategin.

Finansborgarrådet Karin Wanngård (S) berättade i kommunfullmäktige i måndags att hon är öppen för en översyn av strategin mot våldsbejakande extremism som klubbades igenom i socialnämden i förra veckan och är nu beredd att samtala med oppositionen.

”Att Stockholm går före och nu arbetar fram en strategi mot våldsbejakande extremism är viktigt för att komma till rätta med ett växande samhällsproblem. Denna strategi vinner på att fullmäktiges partier i så bred enighet som möjligt kan stå bakom den. Majoriteten i stadshuset kommer nu att ta in synpunkter på Socialnämndens förslag och arbeta för en bred förankring när strategin slutligen behandlas av fullmäktige under hösten”, skriver Karin Wanngård (S) i ett uttalande.

Terroriströrelsen IS

”Strategin är undermålig”

Strategin har väckt hård kritik för att man skriver om att hjälpa återvändande IS-krigare till bostad och jobb genom ett samarbete med bland annat jobbtorg och bostadsbolag. Folkpartiets oppositionsborgarråd Lotta Edholm menar att majoritetens öppning beror på att strategin var bristfällig.

– Det här visar ju att vi har haft rätt i vår kritik. Strategin är undermålig och borde inte ha lagts fram. Jag tror att situationen för majoriteten till slut blev ohållbar. De var tvungna att agera, säger hon.

Kristdemokraternas gruppledare Erik Slottner som tidigare har kritiserat förslaget är positiv till öppningen.

– Jag välkomnar att Karin Wanngård (S) tycks ha tagit till sig av kritiken mot den föreslagna strategin och är öppen för förbättringar. Kristdemokraterna vill införa en länsgemensam exit-verksamhet för islamistiska extremister, likt Fryshuset har för högerextrema, säger Erik Slottner (KD).

”Utrymme för missförstånd”

Även finansborgarrådet Karin Wanngård (S) öppnar för ett möjligt samarbete med Fryshuset.

–  Jag ser ju också gärna att vi pratar med dem till exempel, som tidigare arbetat praktiskt med olika typer av avhopparverksamhet, säger hon.

Är det något ni kan tänka er att förändra i strategin?

– Återigen, ingenstans står det något om förtur till varken jobb eller bostäder. Men som jag har sagt så finns det uppenbarligen utrymme för misstolkningar, och för mig är det ingen stor sak att i så fall förtydliga vissa skrivningar. Det viktigaste är att vi har en strategi som förhindrar radikalisering och som på ett effektivt sätt kan möta problemet.

– Det är omöjligt att läsa strategin utan att tolka skrivningarna om jobb och försörjning som att det handlar om att ge förtur till hemvändande IS-krigare, säger Lotta Edholm (FP).

”Måste stå upp för demokrati”

Strategin har även kritiserats för att det står att det är viktigt att stödja lokala verksamheter som bland annat Islamiska förbundet i Rinkeby driver. Såhär står det i strategin:

”Det finns exempel på lokala aktörer som bidrar med insatser lokalt. Exempelvis har Islamiska förbundet och moskén i Rinkeby-Kista startat föräldra- och ungdomsutbildningar för berörda i Järvaområdet. Det är mycket viktigt att stödja sådana lokala initiativ.”

Svenska Dagbladets ledarskribent Maria Ludvigsson menar att Islamiska förbundet har kopplingar till den svenska grenen av Muslimska brödraskapet.

Hur ser du på kritiken mot att Islamiska förbundet lyfts upp som en samarbetspartner I strategin?

– Vi ska involvera aktörer som är verksamma i lokalsamhället och som kan bidra till en avradikalisering, sedan i vilken form och exakt hur ett sådant samarbete ska se ut är inte färdigt ännu, säger Karin Wanngård (S)

– Jag är skeptisk till att strategin pekar ut enskilda organisationer som samarbetspartner. De organisationer som staden samverkar med måste tydligt stå upp för demokrati, mänskliga rättigheter och jämställdhet, säger Lotta Edholm (FP).

”Får vara slut på naiviteten”

Erik Slottner (KD) säger att våldsbejakande islamistisk extremism utgör det största samhällshotet men att majoriteten i Stadshuset undviker att tala om denna form av extremism.

– Det får vara slut på naiviteten och konflikträdslan. Vi kan inte agera undfallande och räddhågset inför personer och organisationer som är beredda att gå hur långt som helst för att underminera demokratin, motarbeta mänskliga rättigheter och kränka människovärdet, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet