Enligt Stockholms stad ska mottagningen underlätta för både de som anländer till Centralstationen och för de som jobbar där. Foto: SVT

Stockholm stad bygger flyktingmottagning vid Centralstationen

Uppdaterad
Publicerad

Mottagningen planeras att byggas vid Klarabergsviadukten och ska bli totalt 700 kvadratmeter. Idén är inte enbart att erbjuda sovplatser utan en mottagningsplats där flyktingar kan slussas vidare till rätt ställe för att få rätt hjälp.

Stockholms stad bestämde i fredags att påbörja ett planeringsarbete för att öppna en mottagningsplats för flyktingar som anländer till Centralstationen.

– Planen är att mottagningen ska ligga vid Klarabergsviadukten, mitt emot Centralstationen, säger Olle Johnselius, förvaltningschef på Stockholms stads ledningskontor.

Flyktingmottagandet i Stockholm

Mottagningen: 700 kvadratmeter

Mottagningen kommer att byggas upp med hjälp av moduler, samma som används på byggarbetsplatser. Totalt kommer paketet av moduler utgöra 350 kvadratmeter och konstrueras i två våningsplan. Totalt kommer mottagningen att bli cirka 700 kvadratmeter.

– Utformningen av utseendet på insidan kommer organisationer som jobbar med flyktingfrågan ansvara över. Bland annat deltar organisationer som Migrationsverket, Polisen, Socialförvaltningen, Refugees Welcome Stockholm, Röda korset, och många fler. Men främst ansvarar Jernhusen över planeringen eftersom de ansvarar över Centralstationen, säger Olle Johnselius.

”Mottagningen ska inte bli en sovplats”

Idén för mottagningen är enligt Stockholm stad att första prioritering på platserna är till ensamkommande flyktingbarn, i andar hand de som vill söka asyl och i tredje hand de som ännu inte bestämt sig om de ska stanna i Sverige eller resa vidare.

– Planen med den här prioriteringen är att det ska bilda ett flöde. Mottagningen ska inte bli en sovplats, det ska bli en mottagningsplats där man sedan kan slussas vidare och få rätt . Vi hoppas att det här ska underlätta för både de som anländer till centralstationen och för de som jobbar här, speciellt nu när det börjar bli kallare ute, fortsätter Olle Johnselius. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyktingmottagandet i Stockholm

Mer i ämnet