Foto: TT

Stockholmarna handlar allt mer på nätet

Uppdaterad
Publicerad

Att handla klapparna på nätet blir allt populärare bland stockholmarna. Julhandeln är i gång och bara i år räknar Svensk Handel med att 1,5 miljoner paket delas ut i länet.

Årets julhandel har börjat och Svensk Handel beräknar att julruschen skapar 4.000 extrajobb i länet. Stefan Milenkovic letar julklappar både i butiker och på nätet men säger att han tycker bäst om att handla i butik.

– Butik är alltid mysigast. Då får man se varorna och andra människor, det är mer socialt, säger han.

1,5 miljoner paket

Men det blir allt populärare att handla klapparna på nätet. I december förra året lämnade PostNord ut nästan två julklappar per hushåll i Stockholms län. Det är en ökning med 17 procent sen 2013 och nu förbereder man sig för ännu fler paket.

– Det är uppemot 1,5 miljon paket som vi ska leverera till länets alla konsumenter under december månad, säger PostNords e-handelsexpert Arne Andersson.

Ekerö toppar i länet

I Stockholms län toppar Ekerö listan med vilka som handlar mest på nätet. Där delar PostNord ut 2,6 paket i genomsnitt per hushåll. På andra plats kommer Nykvarn.

– Det är framförallt ute på landsbygden och i Stockholms kranskommuner som man handlar mest på nätet för att få tillgång till ett större utbud, säger Arne Andersson.

Långa köer

Under december månad varnar Arne Andersson för långa köer hos vissa ombud men påpekar att konsumenten kan välja hur varan ska levereras.

– Det är allt fler som beställer hemleveranser i brevlådan. Det går också att välja vilket ombud man vill hämta sin vara.

Höjt säkerhetsläge

 Att säkerhetsläget har förhöjts i Sverige påverkar också köpvanorna på nätet, tror Arne Andersson

– I de mätningar vi gör nu så tror konsumenten att de kommer att handla otroligt mycket på nätet.  Det har att göra med att det känns tryggt och säkert att sitta i hemma i soffan och handla.

Carmen Carillo är ute och shoppar hon tycker bäst om att handla i butik. Hon känner en oro för att handla i Stockholms city.

– Ja, jag känner mig orolig och rädd men kommer inte att handla på nätet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.