Snittet i Stockholm ligger på 253 kilo sopor per person och år – betydligt mindre än i länet i genomsnitt, där invånarna slänger 209 kilo sopor per år.
Stockholm ligger nära botten av kommunerna i länet även när det gäller återvinning. Bara i Sundbyberg och Södertälje är återvinningen per invånarna mindre. Undantaget är glas, där återvinningen är stor på grund av restaurangtätheten i staden.
Många har bara sopnedkast
Den låga andelen sopsortering beror till största delen på bristande infrastruktur menar Marita Söderqvist, projektchef på Stockholm vatten.
– I innerstaden har 60 procent av hushållen inte tillgång till ett soprum med kärl, de har bara ett sopnedkast. Det gör att de inte kan sopsortera, säger Marita Söderqvist till DN.se.
Misstror återvinningen
Enligt Annica Dahlberg, informationschef på Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI), struntar många stockholmare i att återvinna eftersom de tror att det som återvinns ändå blandas ihop och bränns för att omvandlas till energi.
– Men så är det inte, det återvinns och blir till nya produkter. Det är en oerhört stor miljömässig vinst. Därför måste vi bli tydligare med varför man ska återvinna, säger Annica Dahlberg.