SVT träffade vrakdykarna i företaget Ocean X Team under ett tidigare uppdrag. Foto: Ocean X team

Stockholmsdykare bakom ubåtsfyndet

Uppdaterad
Publicerad

Dykarna som hittat ett ubåtsvrak utanför Mellansveriges kust har hemmahamn i Stockholms län. Nu är de nedringda av internationella medier.

Stockholmsdykarna i Ocean X Team har sökt efter båtvrak sedan många år tillbaka och har bland annat hittat vrak med historiska föremål som champagneflaskor från 1916.

Förra helgens fynd av en u-båt var däremot något utöver det vanliga. I går gick de ut med upptäckten via Expressen, något som väckt stor internationell uppmärksamhet då kyrilliska tecken på ubåten tyder på att den är rysk.

– Jag hade egentligen velat vänta med att gå ut med det här. Jag hade velat filma och dokumentera i lugn och ro. Men det är det vi ska ner och göra nu. Filma och dokumentera, säger dykaren Stefan Hogeborn från Hägersten.

Dykarna som figurerat mest i media kommer från Norrtälje.

De nya dykningarna som nu planeras kommer att ske i samråd med Försvarsmakten som ännu inte velat kommentera ubåtsfyndet mer än att de analyserar bilderna.

– Vi gick ner och tittade på vraket med en robot och mitt första intryck var att det såg oerhört fräscht ut. Jag har tidigare dykt på vrak från andra världskriget och då har de sett helt förstörda ut, säger Stefan Hogeborn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.