Stockholmsföräldrar strör pengar på barnen

Uppdaterad
Publicerad

Var fjärde förälder i Stockholm tycker att barnen har dålig koll på pengars värde

Föräldrar som tjänar bra har en tendens att vara sämre på att sätta ekonomiska gränser, enligt en undersökning som Swedbank låtit göra bland 2 000 barn och föräldrar.

– Höginkomsttagare öppnar ibland plånboken i stället för att ta en diskussion med sina barn, säger bankens privatekonom Arturo Arques.

Barnen får visserligen vecko – eller månadspeng men undersökningen visar att det är vanligare att föräldrar med hög inkomst ger sina barn extra slantar eller saker som egentligen skulle ha varit presenter.

Många av föräldrarna tycker att deras barn har dålig koll på pengars värde och vad saker ska få kosta. Särskilt vanligt är det i Stockholm där var fjärde tillfrågad förälder säger att det är problem. I Småland är motsvarande siffra bara var tionde.

– Självklart är god ekonomi bra också för barn. Höginkomsttagare har inte samma behov av en strikt budget och om man som förälder inte tänkt igenom sin ekonomi är det svårt att lära barnen att handskas med pengar, säger Arques.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.