Tusentals personer väntade på sina tåg under torsdagen. Stoppet varade i nästan 12 timmar. Foto: TT

Trafiken åter igång efter tågstoppet

Uppdaterad
Publicerad

Ett signalfel i Karlberg i Stockholm orsakade stora störningar i tågtrafiken under torsdagen – Arlanda Express, fjärrtågen och pendeltågen påverkades. Stoppet påverkade också tåg till och från Stockholm i stora delar av landet. Först efter klockan 18 kunde tågtrafiken norr om Stockholm börja rulla igen.

Strax innan klockan åtta på torsdagsmorgonen rapporterades ett omfattande signalfel vid Karlberg norr om Stockholm. Under dagen har tiotusentals svenskar drabbats av tågförseningarna.

Resor i hela landet

Bland sträckorna som påverkades av stora förseningar och inställda avgångar fanns fjärrtåg till och från Stockholm, Uppsala, Gävle, Sundsvall, Borlänge, Mora, Västerås, Örebro, Göteborg. Samtliga Arlanda Express-tåg ställdes in. SL:s pendeltåg berördes på alla linjer förutom den mellan Gnesta och Södertälje.

Det var svårt för Trafikverket att ta reda på vad som orsakat det omfattande felet. Personal fanns på plats för felsökning redan på morgonen och vid 17-tiden hade man fortfarande ingen lösning.

– Det beror på någon typ av datafel och då går inga signaler ut som de ska, sa Stefan Björkqvist på Trafikverket till SVT Nyheter.

Först efter klockan 18 började tågen rulla men vid 20-tiden var det fortfarande stora förseningar.

Ministern: Jag är bekymrad

SVT Nyheter träffade på torsdagen näringsminister Mikael Damberg och han är bekymrad över den bristfälliga svenska järnvägen.

– Den håller inte måttet och därför ska vi satsa miljardbelopp på tågen just nu. Det är viktigt både för export och pendlare, säger han.

Resenärer fick gå på spåren

På morgonen fick både pendeltågs- och fjärrtågsresenärer kliva av de stillastående tågen och börja vandra längst med spåren.

– Vi satt fast på tåget i drygt en timme innan vi fick gå av längst fram, berättar SVT Stockholms reporter Jens Larsson som fastnade i pendeltåget vid Karlberg.

På eftermiddagen träffade SVT Nyheter resenären Malin på centralstationen i Stockholm.

– Vi har väntat en halvtimme och är på väg till Karlstad. Det står en beräknad tid för vårt tåg men inget spår, tiden flyttas fram hela tiden. Om jag inte kommer iväg får jag sova på en kompis soffa.

Resenärer uppmanas hålla koll

Även om tågen nu åter kan passera Karlberg där signalfelet uppstod så räknar Trafikverket med förseningar i tågtrafiken under torsdagskvällen. Resenärer uppmanas kontrollera sitt tågs avgångstid med tågbolaget.

För de pendeltågsresenärer som drabbats av förseningar och inställda tåg hänvisar SL till resegarantin som innebär att man får ersättning för att åka taxi för upp till 800 kronor, om man kommer 20 minuter för sent på grund av förseningar i SL-trafiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.