Björkestahallen i Nykvarn

Stora skillnader på satsningar på idrottshallar

Uppdaterad
Publicerad

Det är stora skillnader på hur mycket kommuner lägger på idrottshallar och fritidsanläggningar, både runtom i landet och inom länet. I värmländska Torsby spenderar man ca 2.600 kronor per invånare och år på medan i Nykvarn och Täby kostar idrotten runt 500 kronor per invånare och år.

En sammanställning som nyhetsbyrån Siren gjort lagom till sportlovet visar på stora skillnader i kostnaderna för idrotts- och fritidsanläggningar i kronor per år och invånare. Det handlar om idrottsplatser, sporthallar, bad, frilufts- och fritidsanläggningar samt småbåtshamnar, både i privat och kommunal regi.

 I Stockholms län ligger Sigtuna kommun i topp som satsar 1.735 kronor, tätt följd av Upplands Väsby och Tyresö. I länsbotten ligger Salem, Täby och allra sist Nykvarn som lägger ut 470 kronor per år och invånare på idrotten. Stockholm stad är fjärde sist med 734 kronor.

Toppar gör värmländska Torsby som satsar 2.676 kronor. Sammanställningen bygger på siffror från 2014.

Det finns även andra sätt att mäta på och just Nykvarn som hamnar långt ner i den här sammanställningen har tidigare visat sig ha god tillgång på idrottshallar, med en fullstor bollhall per 5.000 invånare. Stockholm stad däremot har en bollhall per 46.000 invånare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.