Ett mörklagt Stureplan efter strömavbrottet Foto: Amina Djemili

Strömavbrott mörklade city

Uppdaterad
Publicerad

Ett stort strömavbrott drabbade centrala Stockholm, fastigheter på Kungsholmen, Norrmalm och Östermalm under tisdagförmiddagen och under lunch. Vid halv tvåtiden var strömmen åter tillbaka, enligt elleverantören Ellevio.

Totalt drabbades 7.600 hushåll och verksamheter i city, utöver det var det strömavbrott för 700 kunder på Kungsholmen. Det var Ellevio, tidigare Fortum, som hade problem med ett elskydd som gick sönder. En stor del av trafikljusen och de stora julbelysningsarrangemangen i city slocknade, hela Sturegallerian var mörklagd och det var mörkt i butikerna runt butiker Stureplan.

Det kom också larm från ett kontor på Biblioteksgatan där det kom rök från ett serverrum, som fastighetsskötaren sagt kanske berodde på strömavbrottet, men det fanns ingen fara för fastigheter eller människor.

– När det blir stora strömavbrott går ofta alla slags larm, både brand- och stöldlarm, säger Eva Nilsson på polisens ledningscentral.

Strömmen tillbaka

Efter lunchtid var strömmen tillbaka i city efter att ha varit borta i cirka två timmar.

– Vi har inte fått något besked om exakt vad som har hänt utöver ett elskydd i Brunkeberg som har gått sönder. Men nu ser det ut som all ström har kommit tillbaka, sade Jonatan Björck, pressansvarig på Ellevio.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.