Studenter luras på bostäder

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Stockholm utreder flera härvor där personer blivit bedragna på lägenheter.

Polisen upplever att bedrägerierna har ökat under september och inte minst studenter har drabbats.

– Man lägger ut på Blocket att man hyr ut bostäder och ber folk sätta in pengar snabbt eftersom det är många som ringer på annonsen. Men det finns så klart ingen bostad, säger Jonas Kastenholm, operativ förundersökningsledare vid polisens bedrägerisektion i Stockholm.

Just nu utreder polisen en handfull härvor där sammanlagt ett 60-tal personer har anmält att de blivit bedragna.

”Superläge för bedragare”

Enligt polisen har offren betalat in mellan 5.000 och 10.000 kronor och under den senaste månaden har polisen upplevt att anmälningarna ökat. Dessutom antas mörkertalet vara högt.

– Det här brukar gå i vågor men i september, då bland annat många studenter behöver bostad, är det ett superläge för bedragare att lägga ut annonser. I många fall använder man material från annonser som finns på Hemnet för att få tag på bra bilder på bostäder, säger Jonas Kastenholm.

Stella Papasotiriou, verksamhetsledare vid Studentboet i Uppsala som förmedlar bostäder till studenter, delar polisens uppfattning.

– I september blir studenter desperata om de inte har hittat bostad. Vi har till och med på vår sida haft en handfull bedrägerier, trots att vi har stränga kontroller av annonsörerna, säger hon.

Målvaktskonton

Enligt Stella Papasotiriou är det studenter på större orter som drabbas värst, eftersom bostadsbristen där är som störst. Hon uppmanar drabbade att alltid göra en polisanmälan, även om det kan vara svårt att få tillbaka pengarna.

Bakom kontona brukar det finnas så kallade målvakter, personer som får betalt för att upplåta sina konton.

-När vi kommer är pengarna oftast borta, säger Jonas Kastenholm.

Fakta: Så skyddar du dig

* Kontrollera om lägenhetsinnehavaren har tillstånd av fastighetsägaren att hyra ut bostaden i andra hand.

 * Kontrollera identiteten på den person som hyr ut lägenheten. Stämmer uppgifterna som anges i annonsen?

 * Be uthyraren att legitimera sig och kräv ett hyresavtal.

 * Betala inga pengar i förskott. Be att få se lägenheten innan du betalar.

 * Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.