Sundbyberg årets tillväxtkommun

Uppdaterad
Publicerad

”Lyckas kombinera Sveriges kraftigaste befolkningstillväxt och högsta bostadsbyggande med en närhet till medborgare och näringsliv”, enligt motiveringen.

Det är Arena för tillväxt och konsultföretaget Sweco som delar ut priset som årets tillväxtkommun, vilken man gjort sedan 1998.

Enligt juryn präglas Sundbyberg av attraktiva miljöer för boende, besökare och företag, en väl fungerande infrastruktur och ett rikt kulturliv.

”På några decennier har Sundbyberg förvandlats från en sliten industristad till en välmående kommun med ett diversifierat näringsliv, en ung och högutbildad befolkning, ett modernt utseende och attraktiva miljöer för boende och företag”, skriver Arena för tillväxt och Sweco i ett pressmeddelande.

”Tillväxten i Stockholmsregionen är mycket stark”

– Att kommuner har en tydlig och långsiktig strategi är en viktig framgångsfaktor när man tänker tillväxt. Sundbybergs stad ligger i ett område med stark tillväxt, och kommunen har tydligt planerat och verkat för att ta vara på detta, bland annat genom att bygga ut bostäder, skolor och andra delar av den kommunala servicen, säger Katrien Vanhaverbeke, chef Arena för Tillväxt.

– Tillväxten i Stockholmsregionen är mycket stark. Att Sundbyberg utses till Årets tillväxtkommun 2014 och att Stockholms stad fick utmärkelsen 2013 är ett tydligt tecken på det, säger Ulf Johansson, vd för Swecos samhällsanalytiker.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.