Nobelpristagare besökte Rinkebyskolan

Uppdaterad
Publicerad

Bjöds på luciatåg med lussefika.

Varje år besöker Nobelpristagaren i litteratur Rinkebyskolan och idag mötte årets pristagare, Svetlana Aleksijevitj skolans elever som läst hennes böcker inför besöket. Den vitryska 67-åriga författaren var favorittippad till vinsten med motiveringen: ”För hennes mångstämmiga verk, ett monument över lidande och mod i vår tid”

– Det var pirrigt att träffa Svetlana. Hon har ju berättat om hur det är i sitt land, det var modigt, säger Raya Mustafa som är elev på Rinkebyskolan.

Luciatåg och lussefika

Svetlana Aleksijevitj bjöds på lussefika och luciatåg samtidigt som eleverna fick chansen att ställa frågor direkt till nobelprisvinnaren och diskutera hennes arbete.

Eleven Alyazid Ahemri berättar att han känner sig stolt efter mötet.

– Hon sa att man måste ha stort mål i livet som inte riskeras svepas bort av livets flod. Man måste sikta på höga mål och vara seriös med det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.