Terrorrättegång skjuts upp

Publicerad

En terrorrättegång mot en man i 45-årsåldern, som misstänks ha deltagit i en plan att spränga ett fängelse i Syrien, har skjutits upp. Orsaken är att åklagaren har lämnat in kompletterande bevisning bara några dagar innan rättegången skulle ha startat i Attunda tingsrätt i Sollentuna utanför Stockholm.

Försvaret ansåg att det behövdes tid att gå igenom det nya materialet, som bland annat utgörs av filmer och rapporter. Åklagaren har även kallat in en analytiker från Säpos kontraterroristenhet, som ska styrka att den åtalades vuxne son ”verkat i miljöer som bedöms vara terroristklassade”.

Mannen har åtalats för utbildning avseende terroristbrott. Enligt åklagaren ska han via nätet ha instruerat sin son hur ett fängelse i Syriens huvudstad Aleppo skulle sprängas. Brottet ska ha begåtts för två år sedan, och mannens son ska vara avliden. Mannen nekar till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.