Terrorutredningen nedlagd

Uppdaterad
Publicerad

Förundersökningen om förberedelse till terroristbrott, som ledde till felaktiga misstankar mot en 22-åring, har nu formellt lagts ner.

Den 17 november inleddes en förundersökning om förberedelse till terroristbrott under tiden den 17 till den 21 november 2015.

Samtidigt beslutades att en person skulle anhållas i sin frånvaro såsom skäligen misstänkt för att ha förberett ett terrordåd i Stockholm. Det uppmärksammande gripandet skedde i Boliden och den misstänkte 22-åringen släpptes i tisdags.

– Efter ett intensivt utredningsarbete anser jag att inget framkommit som ger anledning till ytterligare åtgärder i ärendet som därigenom bedöms kunna förändra bevisläget på ett avgörande sätt. Av detta skäl ska förundersökningen läggas ned, skriver vice chefsåklagare Hans Ihrman i sitt beslut.

TT: Har informationen nu visat sig vara felaktigt?

– Det har jag ingen uppfattning om. Jag kan bara konstatera att informationen som fanns inledningsvis i högsta grad var befogad eftersom den var så pass konkret. Men om delar av den är felaktig, eller grunden, har jag ingen uppfattning om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.