Föreningen hoppas kunna ge tiggare jobb

Uppdaterad
Publicerad

Tidningen Folk är folk avslutade under våren sitt samarbete med Föreningen Hem som distrubuerade tidningen i Stockholm. Nu hoppas föreningen kunna hjälpa tiggande EU-migranter till annan sysselsättning.

Antal tiggare i Stockholm har inte ökat under 2015 och organisationen Föreningen Hem vill erbjuda EU-emigranter andra sätt att skaffa sig en inkomst på för att sänka tiggarantalet. Tidigare har försäljningen av tidningen Folk är folk varit ett alternativ, men samarbetet med tidningens norska utgivare är nu avslutat.

 – Arbetet med tidningen blev för övermäktigt för oss. Vi är en ganska liten och nystartad organisation och det här arbetet är väldigt stort, det är mycket med att distribuera tidningarna. Försäljningen gav säljarna provisioner, de fick 75 kronor per såld tidning och tidningarna såldes i 45 000 exemplar. Så det här tycker jag är jätte tråkigt och någonting måste vi ha istället, förklarar Sven Hovmöller, vice ordförande i Föreningen Hem.

Reklamutdelning

Enligt organisationens talesperson har man varit i kontakt med företaget Svensk direktreklam. Föreningen Hem hoppas kunna inspirera tiggare att söka jobb som reklamutdelare. Förutsättningen är att alla id-handlingar är korrekta. Men organisationen har svårt att hitta personer som vill söka dessa jobb på grund av arbetstiderna.

 – Reklamutdelningen erbjuder bara några timmars arbetspass om dagen och främst på helger, det kanske inte ger en riktig veckoinkomst. Men det är många som absolut inte vill tigga, säger Sven Hovmöller.

Inga avtal mellan föreningen och reklamföretaget

Kontakten mellan Svensk direktreklam och Föreningen Hem innebär inte ett avtal ingåtts utan att föreningen agerar kontaktväg mellan EU-migranterna och reklamföretaget.

– Det är inte ovanligt att föreningar kontaktar oss för att se om det finns tjänster. Alla är välkomna att söka jobb hos oss men sen kan vi aldrig garantera att personerna får jobb, säger Svensk direktreklams jurist Torbjörn Andersson.

Rättelse

I en tidigare version har det förekommit felaktiga uppgifter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.