Tre gripna i Tumba för handgranatsattack

Uppdaterad
Publicerad

Tre män greps i morse, misstänkta för inblandning handgranatsattacken mot en polisbuss i Tumba söder om Stockholm den 20 augusti.

Tidigt på tisdagsmorgonen slog den lokala polisen till – förstärkta av såväl piketpolisen som nationella insatsstyrkan. Först greps tre män med koppling till granatattacken i Tumba söder om Stockholm den 20 augusti. Senare greps ytterligare fem personer som misstänks för ett grovt rån mot en mataffär i Högdalen i måndags kväll då ett skott avlossades i taket.

– Spaningen i Tumbaärendet gjorde att vi snabbt kunde få kontroll på vilka som var med i matvarubutiken. Det hände väldigt fort och vi skulle aldrig ha låtit rånet ske om vi hade kunnat förhindra det, säger Palle Nilsson, biträdande polisområdeschef för Stockholm syd, till TT.

Polisattacken i Tumba

Kända av polisen sedan tidigare

– Männen är tidigare kända för våldsbrott, narkotikabrott och tillgreppsbrott. Med tanke på det våld som riktades mot polisen så känns det väldigt skönt att vi nått så långt som vi gjort idag. Men det har varit ett intensivt arbete ända sedan det hände i augusti, säger Palle Nilsson, biträdande områdeschef för polisen i Stockholm Syd.

Varför satsade ni så stort på att lösa det här?

– För att om vi satsar för att få det tryggt i ett område, då ska vi inte kunna skrämmas bort. Utan då ökar vi vår närvaro och intensifierar vårt arbete.

Handgranaten exploderade omkring en meter från bussens främre hjul och fordonet träffades av ett stort antal stålkulor. Enligt polisen var det bara en tillfällighet att ingen blev allvarligt skadad eller dödad.

Nu är en av dem, en 18-åring, på sannolika skäl misstänkt för försök till mord. En man i 20-årsåldern är skäligen misstänkt för försök till mord och en man i 30-årsåldern är skäligen misstänkt för anstiftan till mord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polisattacken i Tumba

Mer i ämnet