Turister struntar i p-böter

Uppdaterad
Publicerad

Färre än var tionde parkeringsbot till utländska fordonsägare blir betald. I Stockholm handlar det om avgifter på över 20 miljoner som staden går miste om.

Under 2014 betalades bara 8 procent av felparkeringsavgifterna för utländska fordon. I Stockholm förblev 30.000 parkeringsböter obetalda, vilket innebär att staden gick miste om över 23 miljoner kronor. Det visar en genomgång från Dagens Nyheter.

– När det gäller svenskregistrerade bilar kan vi mycket lätt få tag på adressen till ägaren och skicka en påminnelse. Men vi har inga adresser till utlandet, säger Daniel Granqvist, jurist på Transportstyrelsen till DN.

Det finns ett informationsutbytessystem inom Europa, men det får bara användas när det gäller trafikbrott. Och eftersom felparkering inte är ett brott i Sverige är Transportstyrelsens möjligheter att skicka ut påminnelser till utlandet begränsade.

– I till exempel Norge är det brottsligt att parkera fel. Därför får svenskar hem en bot om de parkerar fel i Norge men inte vice versa, säger Daniel Granqvist.

Förra året utfärdades totalt 82.580 felparkeringsböter till utlandsregistrerade fordon. Bara 6.512 av dem hade betalats vid årsskiftet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.