MMA-stjärnor dök upp på kampsportsklubben

Uppdaterad
Publicerad

Projekt förort ger ungdomar från förorten chansen att träna kampsport subventionerat. I onsdags fick de oväntat besök av världskända kamsportstjärnor.

Kända internationella kampsportsstjärnor som Travis Browne, Luke ”Bigslow” Barnett och Joanne ”JoJo” Calderwood besökte klubben Fightzone på Roslagsgatan. Det var en del av Projekt förort, som ger ungdomar från förorter chansen att träna MMA, alltså blandade kamsporter, subventionerat.

– Här får de ju se vuxna människor som de aldrig har sett förut. De får se vad som är möjligt med hårt arbete. Vad som händer om man dedikerar sitt liv till något positivt istället för destruktivt. Och det inspirerar, säger Martin Lavin, som är initiativtagare till Projekt förort.

”Visste att han var en fighter”

Femtonåriga Osama kom i kontakt med klubben för ett halvår sedan, då Projekt förort besökte hans fritidsgård i Bagarmossen.

– Vi brukade hänga i centrum. Och det enda vi gjorde var att käka solrosfrön och dricka energidryck. Sen en dag kom Martin Lavin till fritidsgården. Vi såg på hans öra och visste på en gång: Han är en fighter.

MMA-stjärnorna är på besök i Stockholm för evenemanget UFC Fight Night på lördag, och passade på att besöka klubben.

Överraskade med donation

– Jag började med MMA när jag var riktigt ung, i en vuxenklass. Det var riktigt läskigt men som tur var hade jag min bror med mig på träningarna. Men här har man andra ungdomar i sin egna ålder. Det är perfekt, säger den skotska MMA-stjärnan Joanne ”JoJo” Calderwood.

Och när de ändå var där, passade de på att ge klubben en överraskning i form av en donation. 100.000 kronor fick klubben av MMA-organisationen UFC.

– Det känns jätteskönt att träffa stjärnorna. Jag har sett dem på Youtube, och nu har jag sett dem på riktigt, säger Osama Saadi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.