Polisen genomsökte Globen på söndagen på grund av en person som misstänks ha varit beväpnad vid U2-konserten. Foto: TT

Polis misstänks ha orsakat kaoset på Globen

Uppdaterad
Publicerad

Nu utreds om en polisanställd gjort sig skyldig till vapenbrott alternativt tjänstefel efter gårdagens utrymning av Globen. Polisen tillbakavisar dock uppgifterna om att den person som ska ha burit vapen är identifierad.

– Vi har fått in en anmälan från polisen och ska utreda om något fel begåtts och i så fall vilket typ av fel. Det skulle kunna vara ett beklagligt misstag, säger kommissarie Jan Friberg, nationell samordnare på enheten för särskilda utredningar som utreder personer anställda vid polismyndigheten.

Ingen person är i nuläget identifierad, skriver polisen i ett pressmeddelande.

U2-Globen

Det var i går som en beväpnad person ska ha tagit sig in på U2-konserten i Globen. Arrangören Live Nation ska tillsammans med polisen först ha försökt utrymma lokalen och göra om insläppet efter att hotbilden uppstått, men efter att tusentals personer blivit stående utanför och inuti Globen i timmar ställdes hela arrangemanget slutligen in.

Vägrar kommentera

Arrangören Live Nation har ansvar för säkerheten på arrangemanget. Men de vill inte förklara varför konserten ställdes in, eller ge några kommenterar kring händelsen över huvud taget.

– Vi ger inga kommentarer, det är vår policy att aldrig göra det, säger Thomas Johansson, vd på konsertarrangören Live Nation, till SVT.

Det är er policy att ställa in konserter utan att förklara varför?

– Nej, så skulle jag inte säga. Men ibland måste man vara förtegen om vad som hänt av säkerhetsskäl.

Johansson vill inte kommentera huruvida man brustit i säkerhetsarbetet, och vill heller inte dementera att en beväpnad person ska ha tagit sig in i konsertlokalen. Live Nation kommer heller inte att kommentera huruvida man vidtar några extra säkerhetsåtgärder inför kvällens konsert med U2.

I stället hänvisar arrangören till ett pressmeddelande där man erbjuder besökarna en ny konsert med U2 på tisdagen. De som rest ner för att se bandet får dock ingen rese- eller boendeersättning.

Vrede bland besökare

I sociala medier har händelsen fått smeknamnet #U2fiasko, och flera besökare blev upprörda över bristen på information. Medan säkerhetspersonal sökte igenom lokalen och polis visiterade delar av besökarna gavs ingen information om att en hotbild förekom, förutom ett utrop om att ”tekniska problem” fördröjde konserten.

”Globens totala oförmåga att trovärdigt informera om vad som händer är skrämmande. Tänk den dagen något händer”, skrev musikjournalisten Jan Gradvall, som var på plats i Globen, på Twitter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

U2-Globen

Mer i ämnet