Upplands-Bro protesterar mot bussnedskärningar

Uppdaterad
Publicerad

Den styrande koalitionen menar att busstrafiken i den växande kommunen behöver utökas i stället för minskas.

För att spara pengar har SL föreslagit att flera busslinjer ska kortas, glesas ut eller helt tas bort. Bland annat föreslås tre busslinjer i Upplands-Bro få minskad turtäthet. Nu riktar den styrande koalitionen i Upplands-Bro skarp kritik mot SL:s besparingsplan.

– Vi är en växande expansiv kommun i en växande Stockholmsregion, det kräver en kollektivtrafik som håller jämna steg med utvecklingen. De tre busslinjer som berörs, trafikerar områden under utveckling där kollektivtrafiken behöver utökas – inte minskas, säger Sara Ridderstedt som är gruppledare för Miljöpartiet i den styrande koalitionen i Upplands-Bro till SVT Nyheter Stockholm.

Flera busslinjer berörs

Linje 548 mellan Kallhälls station och Stäket är en av linjerna som berörs. Turtätheten föreslås där minska från 15- till 30-minuterstrafik på vardagar och sträckan Norra Stäket-Kungsängen kan komma att dras in helt under vardagarsförmiddagarna.

Det innebär att de 2.500 bostäder som enligt planerna ska byggas vid Norra Stäketön förlorar den enda kollektivtrafik som idag försörjer området till/från pendeltågstationerna.

Förutom linje 548, föreslås även buss 556 och 557 få minskad turtäthet.

– Vi vill uppmuntra kollektivtafiken som ett transportmedel för fler och vill inte att SL drar undan mattan för de som valt att leva utan bil, säger Sara Ridderstedt (MP).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.