Upprörd stämning på möte om ensamkommande flyktingbarn

Uppdaterad
Publicerad

När Haninge kommun på torsdagskvällen informerade om ett förslag på nytt boende i Vendelsö för 32 ensamkommande flyktingbarn blev stämningen upprörd. Hundratals människor hade kommit och en del av dem uttryckte sin oro över kommunens planer.

– Reaktionerna blev kraftigare än vad vi hade förutsett. Det blev en stämning som var hätsk och obehaglig, säger Maria Porshage, avdelningschef för barn och unga på socialförvaltningen i Haninge.

Flyktingboendet planeras att byggas invid Vendelsömalmsskolan och kommunen hade bjudit in till mötet för att berätta att man beslutat att söka bygglov för boendet.

500 personer kom

Ungeför 500 personer hade dykt upp till mötet till en lokal som bara rymde 250 personer. När lokalen var full stängde kommunen dörrarna och många som inte kom in blev upprörda. Kommunen tog då beslutet att hålla mötet en andra gång senare på kvällen.

Sedan mötet har det fortsatt att komma in mejl och telefonsamtal till kommunen. Det gemensamma hos de som hör av sig är enligt kommunen att man är orolig och att man frågar hur det ska bli.

”Jag förstår att oron finns”

– Vi har förstått att det finns en oerhört stor oro bland medborgarna och det måste vi hantera, säger Maria Porshage. Vi analyserar och diskuterar nu vad vi ska göra för åtgärder.

Anser du att det finns fog för oron?

Nej, vi har drivit hvb-hem i flera år och det har vi gjort väldigt bra – det har inte varit några händelser. Men jag förstår att oron finns eftersom det har varit incidenter i landet. Men i Haninge har vi inte haft det.

På måndag kommer Haninge kommun att informera om hur de ska gå vidare i frågan om det nya planerade flyktingboendet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.