Så här ser den nya 100-kronorssedeln ut. Foto: Riksbanken

Utställning om Greta Garbo i kampanj för nya sedlar

Publicerad

Nu lanseras en app för att uppmärksamma det kommande sedel- och myntbytet. I Stockholm startar en utställning om Greta Garbo som pryder de nya 100-kronorssedlarna.

Om två månader inleds största bytet av sedlar och mynt i Sveriges historia. Nu drar Riksbanken igång en stor informationskampanj för att göra bytet så smidigt som möjligt. En ny gratis-app med namnet ”Kolla pengarna” med information på 31 olika språk har lanserats.

– En fjärdedel av svenskarna känner ännu inte till att Sverige får nya sedlar och mynt. För att nå så många som möjligt kommer vi att informera i flera olika kanaler, säger Christina Wejshammar, chef för avdelningen för betalningssystem och kontanter i ett pressmeddelande.

På sex ställen i landet hålls utställningar med olika valörer för att uppmärksamma bytet. I Stockholm är den nya 100-lappen i fokus och dess motiv, Greta Garbo.

Den 9 september startar utställningen på Saga-biografen på Kungsgatan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.