Värmdös avloppskontroller får kritik av boende

Uppdaterad
Publicerad

Utbyggnaden av Värmdö kommuns kommunala avlopp fortsätter och ska stå klart om fem år. Men samtidigt pågår en inventeringsplan för kontroll av alla enskilda avlopp, där dagens miljökrav måste uppnås. Men bristerna måste åtgärdas och betalas av husägarna själva.

Anledningen är att kommunens kontroller av enskilda avlopp och upptäckta brister, måste åtgärdas av bostadsägarna själva.

– Jag blev lite tagen på sängen, för avloppet var väl det jag sist trodde, att jag skulle behöva renovera på mitt sommarställe, säger Solveig Staflin.

Bostadsägaren står för kostnaderna

Solveig Staflin har sitt fritidshus längst ut på Värmdö men huset ligger för avlägset för att ingå i det kommunala avloppssystemet. Idag har hon en väl fungerande tvåkammarbrunn. Men de fritidshus som har enskilda avlopp måste nu inspekteras och uppfyller de inte dagens miljökrav så måste det åtgärdas. Men notan för inspektion och nytt avlopp måste bostadsägaren själv stå för. 

– Jag känner mig överkörd. Det är ganska mycket storebror att bli pålagd en avgift för ett tillstånd som jag redan har. Jag har full förståelse för att kommunen vill göra en inventering men att jag ska få en avgift för det arbetet- det är inte okey, säger Solveig Staflin.

Kommunen tar betalt för arbetet

Men på kommunen säger Jelinka Hall som är chef på Bygg och miljöavdelningen att det är en avgift för arbetet av inventeringen.

– Om du har fått en anläggning som blev godkänd för 20-30 år sedan, så kanske den inte klarar dagens krav på rening, säger Jelinka Hall.

Enligt kommunen är satsningen på avloppen för framtiden och miljöns skull. Men de boende i omårdet känner att inventeringen är påtvingad och att kraven är för höga

-Hur går snacket bland grannarna.

– De tycker väl som jag och de flesta har ju tillstånd för sina anläggningar. När blir nästa avgift, när ska vi betala för ett bygglov som vi redan har, frågar sig Solveig Staflin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.