Foto: Flightradar24/Luxair

Flygplan kunde inte fälla ut landningsställ

Uppdaterad
Publicerad

Ett flygplan från Luxemburg med 34 personer ombord kunde på eftermiddagen inte landa på Arlanda eftersom det främre landningsstället inte kunde fällas ut.

En stor räddningsinsats fanns på plats för att hjälpa till vid en eventuell olycka.

Efter att ha cirkulerat under 45 minuter kunde flyplanet till sist landa utan problem vid klockan 14.28, uppger Swedavias pressjour.

– Ja, planet har landat enligt konstens alla regler. Det var ett plan från Luxemburg med 34 passagerare som skulle ha landat 13.45, men fick indikation på problem med noshjulet. Men det var just bara en idikation, och noshjulet kunde fällas ut och planet landade, säger Henrik Kelfve på Swedavias pressjour till SVT Nyheter Stockholm.

Hur vanligt förekommande är det med varningslarm?

Att något av indikerar att något är fel som i sin tur leder till ett varningslarm är inte helt ovanligt, men som tur är handlar det nästan alltid om just en felaktig indikation. Men vi måste ju alltid följa den mall som finns vid varningslarm, och därför blir det ett stort pådrag, säger Henrik Kelfve på Swedavia. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.