”Vi behöver fördubbla idrottsytorna i Stockholm”

Uppdaterad
Publicerad

Den nya majoriteten satsar nu extra mycket för att bygga nytt och rusta upp, men enligt idrottsförbundet kommer satsningen inte på långa vägar täcka behovet.

Det finns ett skriande behov av idrottsanläggningar i Stockholm, idrottklubbarna svettas över att hitta tider åt och få plats med de som vill träna. I IK Bolton har man idag åtta olika anläggningar som ungdomarna får åka mellan för att få ihop sina träningstillfällen.

– Det har tagit ganska mycket tid. Vi har haft träningar i bland annat Farstahallen och träningen börjar sju och slutar nio, så det har blivit väldigt mycket resande och man ha kommit hem sent, säger Vendela Svalner som tränar handboll i IK Bolton, idag på i Skanstullshallen.

#ETTSVERIGE – UNGDOMSIDROTT

Men det är inte bara handbollsspelarna som är i behov av fler hallar, Peter Larsson på Stockholms idrottsförbund menar att alla föreningsidrotter lider av hallbrist.

– Det handlar om hallar, det handlar om simanläggningar, det handlar om hockeyhallar och det handlar även om att få tillgång till idrottsytor som finns ute i naturen. Men det är tyvärr så att när vi sett nya exploateringsprojekt då kommer alltid idrotten sist in, eller kanske inte alls, säger Peter Larsson, ordförande för Stockholms Idrottsförbund.

Behövs 60 nya anläggningar till 2022

Och på Stockholm stad är man medvetna om bristerna, därför har idrottsförvaltningen räknat på hur många nya anläggningar som behövs för bygga ikapp och möta den ökande befolkningsmängden. Och rapporten vittnar om en stor utmaning. Det behövs 60 nya anläggningar, på sju år. 25 konstgräsplaner, 22 idrottshallar 4 friidrottanläggningar, 4 simhallar en ishall, en gymnastikhall och en teknikhall. 

– Vi har stor brist på idrottshallar, vi behöver prioritera och se till att vi får fler idrottsanläggninar i Stockholm, säger Emilia Bjuggren (S) som är idrottsborgarråd.

Satsar en miljard extra

Stockholm stad är sämst bland Sveriges stora städer när det kommer till tillgängligheten till idrottshallar och många av de som finns är mycket eftersatta. Därför satsar nu den rödgrönrosa majorieten en miljard extra på att rusta upp kommunens anläggningar och bygga nya.

Stockholms idrottsförbund välkomnar satsingen men anser samtidigt att den är på tok för liten.

– Den är på rätt väg, men den är alldeles för liten. Vi skulle behöva fördubbla antalet idrottsytor och idrottsanläggningar i Stockholm, säger Peter Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#ETTSVERIGE – UNGDOMSIDROTT

Mer i ämnet