Arkivbild.

X-Cons nekas bidrag – kan tvingas lägga ner

Uppdaterad
Publicerad

Skuldtyngda föreningen X-Cons, som hjälper före detta kriminella och missbrukare, nekas utökat föreningsbidrag av socialförvaltningen. Beslutet kan göra att föreningen tvingas lägga ner i Stockholm.

Den ideella föreningen X-Cons har i arton år jobbat med att rehabilitera kriminella och missbrukare. Föreningen har under ett par års tid haft ekonomiska problem och har därför sökt utökat föreningsbidrag för att betala av skulder och ordna upp sin ekonomi. Stöd de nu nekas, det skriver Dagens Nyheter.

– Vi har skulder och det finns inte pengar att betala, vi skulle behöva låna egentligen. Sedan får vi mindre bidrag från arbetsförmedlingen också. Får vi inget stöd så faller X-Cons i Stockholm. Det kan bli dyrt för samhället om tunga kriminella går tillbaka till sina gamla liv, säger X-Cons ordförande Peter Söderlund till DN.

Socialförvaltningen hänvisar till att föreningen inte skiljer sin föreningsverksamhet från sin boendeverksamhet. Och boendeverksamheten kan enligt förvaltningen hota konkurrensneutraliteten, något som föreningsstöd inte får gynna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.