Foto: Scanpix/arkiv

Älgskadorna minskar i skogen

Publicerad

Minskad älgstam och gynnsam vinter är orsaken.

Årets inventeringar av betesskador i Gävleborgs län visar på mindre färska betesskador på tallungskogar och en tydlig minskning mot tidigare år. Skadenivåerna ligger mellan två och åtta procent.

En minskad älgstam och en gynnsam vinter bedöms vara orsakerna till de minskade skadorna. Inventeringarna har genomförts på uppdrag av Länsstyrelsen och älgförvaltningsområdena Gruvberget, Ljusne, Trödje, Ödmorden samt Söder Voxnan. 

– Det här är en positiv utveckling som vi har arbetat för i flera år, säger Michael Larsson, Stora Enso Skog, som är skogsbrukets representant i Viltförvaltningsdelegationen i Gävleborg.

– I dialog med jägare och markägare har vi försökt sänka älgstammen till att bli i balans med betestillgången och inventeringsresultaten är ett kvitto på framgång i det arbetet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.