De spanar på andra som jobbar

Uppdaterad
Publicerad

För andra året i rad satsar Falu kommun på att låta unga människor sommarjobba som kommunspanare. I år är det två killar som åker runt och bloggar om allt från gatumusikanter till äldreboende för att visa vilka jobb det finns i kommunen

Bland de runt 200 ungdomar som sommarjobbar åt Falu kommun har nog Philippus Sundén och Jesper Palmqvist fått ett av de mer ovanliga uppdragen. De är så kallade kommunspanare och deras jobb består i att titta på andra som sommarjobbar – och sen intervjua dem för sin blogg.

– Jag hade hört om det här jobbet och då tänkte jag wow det där skulle vara det ultimata. Så då sökte jag och hoppades det skulle bli så här. Och så blev det det, säger Jesper Palmqvist.

Visar vad som händer

Tanken med spanarna är att visa ungdomar vad som händer för i kommunen.

Jesper och Philippus hinner oftast besöka ett par arbetsplatser per dag, och det blir väldigt många resor för dem runtom i kommunen under de tre veckor som de jobbar som spanare.

– Vi har fått en lista och så väljer vi vad som passar den dagen och försöker matcha platserna, säger Philippus Sundén. 

Vad är ni på för typ av platser?

– Från ålderdomshem till fritids, skola, till konstevent till allt möjligt. Vi försöker inte gör det bättre än vad det är. Reklam för kommunen men på ett sätt som ungdomar dras till, säger Philippus Sundén.

Fortsättning

Det kan bli en fortsättning på kommunspanarna nästa år och Falu kommun tycker att det är sådana här saker som de behöver göra för att locka fler.

– Vi behöver visa upp oss lite mer, synliggöra vad vi har för olika arbeten, att det inte är ett grått och tråkigt jobb i kommunen för det är det verkligen inte, Alexandra Carlsson, HR-strateg Falu kommun.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.