Djurgården avgjorde i slutet

Brynäs möter Färjestad om plats i slutspelet sedan man förlorat mot Djurgården

Djurgården säkrade niondeplatsen i SHL efter ett sent och kontroversiellt segermål över Brynäs.

1-0-segern innebär att Djurgården får möta Luleå i kvartsfinalkvalet medan Brynäs ställs mot mardrömsmotståndaren Färjestad.

Hemmabacken Simon Gysbers sköt matchens enda mål i numerärt överläge när bara tio sekunder återstod av matchen. Brynäs ville få målet bortdömt då hemmalagets Mikael Ahlén åkte in i målvakten Bernhard Starkbaum i skottögonblicket. Men han fick assistens av Brynäsbacken Lukas Kilström. Efter videogranskning godkändes målet.

Båda lagen säkrade SHL-kontraktet det gångna veckoslutet och nu gällde det kampen om niondeplatsen i serien och om det ska bli Luleå eller Färjestad som blir motståndare i kvartsfinalkvalet.

Oengagerat

Men den kampen såg till en början inte ut att engagera spelarna alltför mycket. Den första perioden gick på låg energi och det hände inte mycket. Det blev bättre i den andra perioden – men inga mål. Brynäs målspottare Anton Rödin, 19 mål, fick bästa chansen i två mot ett-läge, men avslutet tog i ribban bakom Djurgårdens målvakt Mantas Armalis.

– Jag borde ha gjort mål på det läget. Det känns lite segt, vi kan spela mycket bättre än så här, sade Rödin till CMore.

Stolpträff

Men det var en jämn match och I mitten av den tredje perioden prickade hemmalagets Mikael Ahlén stolpen. Djurgården ställs nu mot Luleå i kvartsfinalkvalet och har 3-2 i matchen den här säsongen. Brynäs har förlorat tre av fem matcher mot Färjestad och har dessutom blivit utslaget ur slutspel tre gånger de senaste sex säsongerna av Karlstadslaget. Båda lagen har långa skadelistor och Djurgården kom till spel utan både målvakten Mikael Tellqvist och forwardsstjärnan Mikael Samuelsson. Brynäsfick lagkaptenen och landslagsbacken Niclas Andersén skadad i tredje perioden när han åkte in med huvudet före i sargen sedan han tappat balansen med Djurgårdsforwarden Steve Saviano i ryggen.

Andersén tog sig ut i avbytarbåset för egen maskin, men spelade inte mer.