Elev hotade lärare med pistolattrapp

Uppdaterad
Publicerad

En lärare på en gymnasieskola i Gävle gav en elev underkänt i betyg. Då drog eleven fram ett pistolliknande föremål.

En gymnasieskola i Gävle har polisanmält en elev efter en händelse i ett klassrum då eleven ska ha tagit fram en soft air gun pistol och riktat den mot läraren. Händelsen är polisanmäld och både läraren och eleven mår dåligt av händelsen, enligt kommunens ansvariga.

Det var i onsdags förra veckan som eleven och läraren samtaler i klassrummet om elevens betyg. Enligt en källa på kommunen så har eleven inte uppträtt hotfullt eller bråkigt tidigare.

-Vi har jobbat med eleven men ej på det viset, säger en källa Gävledala talat med.

Enligt källan så tar eleven upp ett föremål som ser ut som en pistol, ur sin datorväska. Eleven riktar vapnet mot läraren, som sitter på en stol framför eleven. Sedan sänker eleven vapnet och visar läraren magasinet som består av två vita kulor och säger att det är ett skämt.

Inget verbalt hot ska uttalats vid tillfället.

Uttalades det något hot?

– Nej, men jag har inte uppfattat det så, svarar källan.

Men läraren chockas svårt av händelsen då hon upplever situationen som ett allvarligt hot. Först torsdag morgon anmäler hon händelsen till ansvariga på skolan. Enligt ansvariga på kommunen så är både eleven och lätraren chockad över händelsen och de får samtalsstöd.

Eleven stängdes av omedelbart en vecka, vilket lagen tillåter och händelsen utreds nu av kommunen och en anmälan är gjord även till Arbetsmiljöverket.

En soft air gun, kräver ingen licens, men innehavaren måste vara fyllda 18 år. Soft air gunsvapen är ofta realistiska kopior av verkliga vapen.

Anledningen till att eleven bar den i sin väska ska enligt eleven själv bero på att den skulle användas efter skoltid i en lek.

Enligt Frank Stoor, chef för Utbildningsförvaltningen på Gävle kommun så ser kommunen mycket allvarligt på händelsen.

-Det är fullständigt oacceptabelt, då läraren har i sitt mynbdighetsuppdrag att sätta omdöme, och det ska göras utan att bli hotad, säger Frank Stoor. 

Vad är en ”Soft Air Gun”

En soft air gun avfyrar plast- eller miljökulor. Vapnen används oftast för prickskytte eller gruppspel, typ Milsim (militärinriktat) eller CQB (polisinriktat).

Det rekommenderar att man använder passande skyddsutrustning såsom glasögon och mask. Det krävs ingen licens att ha det.

Enligt svensk vapenlagstiftning måste man fyllt 18 år för att köpa , inneha och använda soft air gun. Undantag är t.ex. uppsynsskytte och målskytteträning, där användaren kan vara under 18år i sällskap med ansvarig som är över 18år. Soft air guns är licensfria att inneha ifall de uppfyller licenskraven och man är över 18år. Airsoftvapen är vanligtvis realistiska kopior av verkliga vapen, både i utförande samt material.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.