Förbjudet att fiska sik

Publicerad

Nu är fiskestoppet på sik igång igen – siken som nästan försvunnit från Östersjön. 

Siken behöver hjälp enligt HAV, havs och vattenmyndigheten som under förra året beslutade om åtgärden. För Gävlefiskarna betyder det att allt sikfiske med mängdfångande redskap som nät ej får användas under en period på sex veckor. Det är nu siken är som mest sårbara under leken.

– Kustlabb i Öregrund gör provfiskningar som visar att siken är helt borta från en del vattendrag, säger Kalle Gullberg, länsfiskekonsulent Gävleborg.

– Vi går motvilligt med på detta. Nu har vi sträckt ut den här handen – men ta inte resten av oss, säger Sture Nordin som har fiskat ute i Bönan, norr om Gävle i hela sitt liv.

För bara några år sedan var fiskare och myndigheter oroliga över sikbeståndet. Men nu börjar man se en återhämtning av beståndet.

-Vilken effekt det har – det har vi olika åsikter om, vi och biologerna. Men vi ser att det är  bättre än det var för några år sedan, säger Sture Nordin.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.